SPOZNAJTE NAS

Kmetija Žunar

Kmetija Žunar se nahaja v malo poznanem kraju Stara Oselica na 900m nadmorske višine in v neposredni bližini vedno bolj priljubljene družinske izletniške točke – Koče na Ermanovcu.

Z obrtjo smo na naši kmetiji začeli leta 1997 v obliki popoldanske dejavnosti, ki pa je hitro prerasla v glavno dejavnost na kmetiji. Od začetka smo izdelovali klasične suhe domače salame, klobase, suho meso, ocvirke in prekajeno zaseko, katere še danes izdelujemo po klasičnih metodah. Kasneje pa smo postopoma v našo ponudbo dodajali tudi nove izdelke, kot so hrenovke in kuhane salame.

Mesarstvo na naši kmetiji postaja že družinska tradicija, ki jo je na kmetijo prinesel ata Jože. Svoje znanje je prenesel na sina Jožefa, ki je ustanovil podjetje in začel pisati našo zgodbo. Sedaj pa Jožef predaja tradicij in svoje dolgoletne izkušnje na sina Mateja.

Otroci se že od malih nog vključujejo na delo na kmetiji in prav tako v mesariji. Že prejšnja generacija otrok je prihajala v delavnico pomagat, še rajši pa so opazovali kako mama Dorica kuha hrenovke ali cvre domače suhe ocvirke. Vedno pa se je našla tudi kakšna suha klobasa za pravo malico pridnim pomagačem. Po dvajsetih letih izdelki ostajajo takšni kot nekoč in tudi nova generacija otrok veselo prihaja v delavnico in ”rabuta” ocvirke, ki jih kot nekoč pridno cvre babi Martina.

Trenutno imamo v ponudbi okoli 50 mesnih izdelkov in široko izbiro svežega govejega, svinjskega, telečjega in piščančjega mesa. Vsi naši izdelki se izdelujejo na klasičen način, brez dodane vode, soljeni klasično v slanici in dimljeni na suha bukova drva, ki daje našim izdelkom pristen okus.